Zidaki za škarpo

Zidaki za škarpo

Pomlad že konkretno trka na vrata, s tem pa je pravi čas, da se lotimo urejanje okolice. Več kot odličen čas za gradnjo, mar ne? Zidaki za škarpo so vsestransko uporabni. Pri vsaki gradnji škarpe so zelo pomemben element, prav tako pa je njihova posebnost ta, da so vzdržljivi. Odporni so proti vsem vremenskim vplivom in so hidrofobni, kar pomeni, da preprečujejo vpijanje vlage iz tal. Zidaki za škarpo imajo prav zaradi teh lastnosti dolgo življenjsko dobo in nam bodo dobro služili, predvsem pa so pogosto v uporabi pri gradnji škarp, saj je ta gradnja, cenejša, hitrejša in enostavnejša ter estetska.

Ko se lotimo gradnje z zidaki za škarpo, je dobro vedeti nekaj osnovnih pravil. Če si želite urediti svoje dvorišče in je gradnja škarpe več kot odlična ideja, saj prepreči marsikatero neprijetno situacijo kot je zdrs zemlje, prav tako pa je del dvorišča moč ojačati in imeti stabilno nosilnost, po vrhu, pa je to še čudovit estetski zaključek okolice hiše. Preverite, ali pred zidanjem z zidaki za škarpo potrebujete gradbeno dovoljenje za zahtevna opravila. Če je gradnja škarpe večja kot 1,5 m, boste gradbeno dovoljenje za zahtevna opravila potrebovali.

Zidaki za škarpo potrebujejo izkop temelja, nasutje in betoniranje, po potrebi tudi armiramo. Pred gradnjo je potrebno in je tudi priporočljivo, da izvedemo še hidroizolacijo, horizontalno, da preprečimo dvigovanje vlage in cvetenje betona.

Zidaki za škarpo – izvedba na dva načina, lomljeni

Zidake lahko med seboj lepimo. Pri tem je treba pozornost usmeriti, da se zidaki po vertikalni liniji ne prekrijejo. Za montažo oziroma lepljenje zidakov je potrebno uporabiti tudi lepilo, ki je namenjeno za zunanjo uporabo. Zidake za škarpo položimo v 2 do 3 vrste, jih zlepimo tako, da na vrhnji strani ter na stranske stične točke dodajamo lepilo in nato zalijemo z betonom. Po potrebi tudi armiramo horizontalno in vertikalno. Lomljeni zidaki za škarpo so primerni tudi za postavljanje stebrov in zidov.

Zidaki za škarpo – opažni

Gradnja s temi zidaki je bolj enostavna in cenovno bolj ugodna. Tudi gradnja z opažnimi zidaki za škarpo so enostavnejši, vse, kar je potrebno je, da postavite temelj s peto, začnete zidati in sproti zidake zalivate z betonom. Vmes se lahko horizontalno in vertikalno polagajo betonske palice za armiranje, različnih dimenzij in debeline, kar pa je predvsem odvisno od nosilnosti škarpe. Izbirate lahko med različnimi opažnimi zidaki za škarpo.

Zidaki za škarpo – cepljeni

Ti zidaki se veliko ne razlikujejo od klasičnih. So štirioglati, lahko so lomljeni, na dveh ali vseh štirih stranicah, predvsem se uporabijo za stebre, dvostransko cepljeni pa za zidove, škarpe in ograje, predvsem pa so trdni in odporni proti vremenskim vplivom, enostavni za montažo in so bolj priljubljeni zaradi estetskega videza.

Zidaki za škarpo – cena

Cena za gradnjo škarpe z zidaki, je predvsem odvisna od terena. Če je teren težaven, je gradnja z zidaki za škarpe tudi cenovno dražja, saj se na težavnem terenu tudi temelji postavljajo terenu primerno, in če je škarpa predvidena od višine 1,5 m, bo cena še višja zaradi gradbenega dovoljenja. Če vzamemo povprečje, boste za gradnjo z zidaki za škarpe, odšteli od 100 EUR pa nekje do 150 EUR na m/2. Torej cena zidakov je dosegljiva vsakemu žepu. Na primer, za zidak za škarpe dimenzije 29 x 39 x 19 boste odšteli približno 0,70 EUR. Malo dražji so cepljeni zidaki, še dražji pa lomljeni zidaki.

Zidaki za škarpo so najbolj vsestranski element pri gradnji različnih elementov. Lahko jih uporabite ne samo za oporne zidove, škarpe, če ste malo iznajdljivi lahko zgradite različne skulpture, ki jih lahko uporabite ali na vrtu ali na brežini ali pa si škarpo olepšate s stebri. So zelo trpežen element in odporni proti vlagi in najbolj pomembno, imajo dolgo življenjsko dobo.

Deli prispevek