Betonski škarpniki

Betonski škarpniki za vsakogar

Betonski škarpniki imajo v glavnem dekorativno funkcijo, lahko pa jih postavimo na način, da prenesejo tudi zelo velike obremenitve in jih lahko uporabimo tudi za oporo brežine (oporni zid) ali podporo nasipa (podporni zid). Postavljanje škarpe je najhitrejše in najenostavnejše ravno z uporabo različnih vrst betonskih škarpnikov. Betonski škarpniki so nam danes na voljo v več oblikah, odvisno od tega, česa si želimo od škarpe, ki jo bomo postavljali, in kakšno vlogo bo ta škarpa igrala na naši parceli. Škarpo lahko postavimo iz različnih vrst škarpnikov – cvetličnih škarpnikov, lomljenih škarpnikov ali opažnih betonskih zidakov.

slide6

Kot smo že omenili, lahko iz škarpnikov poleg ograj in meja gradimo tudi oporne in podporne zidove. Ti dve vrsti zidu se sicer na prvi pogled med seboj ne razlikujeta, vendar imata vsaka svojo funkcijo, ki nekoliko vplivata na način, kako ju postavimo. Podporni zid podpira nasip in preprečuje posedanje zemlje za seboj, oporni zid pa brežino pred seboj varuje pred zdrsom. Zaradi različnih funkcij, ki jih opravljata, se oporni in podporni zid razlikujeta v delu, ki s prostim očesom ni viden – v temeljih oziroma natančneje v tem, v katero smer so temelji izvedeni. Pri opornem zidu so temelji pred njim, pri podpornem pa za njim. V prerezu podporni zid izgleda približno tako kot navadna črka L, oporni zid pa kot narobe obrnjena črka L.

beton-skarpa

Škarpo s uporabo opažnih blokov postavimo na način, da najprej pripravimo temelje, nadaljnje vrste blokov pa lahko polagamo kar na suho, ob opori vertikalnih in horizontalnih armaturnih palic. Opažni betonski škarpniki so v svojem jedru votli, kar pomeni, da jih moramo po tem, ko je škarpa že postavljena, zaliti z betonom, s tem pa poskrbimo za dodatno trdnost škarpe. Prednost opažnih betonskih zidakov je v tem, da pri gradnji škarpe postavljanje lesenega opaža za betoniranje ni potrebno.

Lomljeni betonski škarpniki opornemu ali podpornemu zidu, ki ga gradijo, dajejo naravni videz kamna. Lomljeni oziroma cepljeni škarpniki, kot namiguje njihovo poimenovanje, so sestavljeni iz dveh delov, ki ju moramo pred izgradnjo škarpe še prelomiti. Polagamo jih tako, da je mesto preloma vidno na zunanji strani zidu. Poznamo dve vrsti lomljenih škarpnikov: enostransko lomljene betonske škarpnike, kjer je prelom samo na eni stranici (primerno za oporne in podporne zidove) in dvostransko lomljene betonske škarpnike, kjer je prelom na nasprotnih stranicah (primerno za gradnjo meja, ograj in zidov tako znotraj kot zunaj stavb). Kot zanimivost: poleg enostransko in dvostransko lomljenih škarpnikov se dobijo tudi štiristransko lomljeni betonski zidaki, kjer je seveda prelom viden na vseh štirih stranicah, a ti se namesto za gradnjo škarp uporabljajo za gradnjo stebrov, s katerimi zaključujemo ali jih vgrajujemo v škarpe. Lomljeni betonski škarpniki so na tržišču na voljo v več različnih barvah, tako da si boste lahko izbrali takšne, ki se ujemajo z barvo vaše hiše.

Opomba: Tako opažne kot lomljene betonske zidake lahko ob koncu prekrijete s kapami za škarpnike. Te predstavljajo še dodaten dekorativni element za vašo škarpo, poleg tega pa jo bodo ščitile pred vremenskimi vplivi, predvsem nabiranjem vlage, saj so zasnovane tako, da ob dežju omogočajo odtekanje vode. S tem upočasnijo pojav, ki ga imenujemo cvetenje betona – pojav belih lis na škarpnikih, ki sicer ne škodujejo škarpi, vendar so precej grde na pogled.

Cvetlični škarpniki ali z drugo besedo cvetličnjaki so, kot nam pove že njihovo ime, namenjeni temu, da vanje zasadite različne vrste rastlin – zelene, cvetoče, sukulente, skratka, karkoli vas najbolj privlači. Z njimi si lahko ustvarite pravljično zeleno obzidje ali si celo uredite vertikalni zelenjavni vrt, če nimate dovolj prostora za običajen vrtiček. Cvetlični škarpniki so betonski škarpniki posebne oblike, ki vam omogočajo, da vanje nasujete zemljo in posadite različne vrste rastlin. Po svojem videzu nekoliko spominjajo na betonske predale. Genialna zasnova cvetličnih škarp pomeni, da s časom pridobivajo na trdnosti, saj koreninski sistem posajenih rastlin, ki se z leti bogato razraste, utrdi strukturo škarpe.

Iz napisanega lahko sklenemo, da so lomljeni in cvetlični betonski škarpniki odličen način, da postavite izjemno estetsko škarpo, ki se bo (vsaka na svoj način) s svojim naravnim videzom zlila z okolico in ne bo preveč izstopala.

Zdaj, ko veste, katero vrsto betonskih škarpnikov potrebujete za izgradnjo vaše škarpe, vas prijazno vabimo k ogledu ponudbe izdelkov podjetja Cementni izdelki Gorec. Bogata ponudba izdelkov po konkurenčnih cenah vas bo gotovo prepričala, saj si boste lahko z našo pomočjo postavili škarpo, ki ne bo le dolgo in kakovostno opravljala svoje funkcijo, temveč bo s svojim videzom, kakršnekoli betonske škarpnike si že boste izbrali, glede na svoj okus, popestrila okolico vašega doma.