Podporni zidovi so odlična izbira za utrditev terena

podporni-zid

Podporni zidovi so odlična izbira za utrditev terena

Veliko ljudi se odloča za postavitev hiš, vikendov in drugih objektov na terenih, ki niso popolnoma ravni ali visijo, zato jih je treba pred začetkom gradnje primerno ojačati in utrditi. Odlično rešitev predstavljajo podporni zidovi iz škarpnikov, s katerimi lahko učinkovito zaščitite teren okoli objekta ter preprečite erozijsko delovanje zemlje. Vse potrebno za izdelavo podporne konstrukcije dobite v podjetju Gorec d.o.o, kjer vam bodo odgovorili na vsa vprašanja, da bo podporni zid zanesljivo podpiral teren. Njegova primarna naloga je namreč podpiranje oz. varovanje nasipa, hkrati pa se pridobi tudi nekaj ravnega terena. Vloga podpornega zidu je tudi estetska, saj s svojim okrasnim videzom poživi okolico vašega doma.

Podporni zid je sestavljen iz škarpnikov

Podporni zidovi so sestavljeni iz različnih vrst škarpnikov, v podjetju Gorec d.o.o. boste dobili betonske škarpnike najvišje kakovosti v različnih oblikah in barvah, s katerimi lahko ustvarite funkcionalen in privlačen podporni zid. Kot že omenjeno ta služi za podporo nasipa in za preprečevanje posedanja zemlje, medtem ko ločimo tudi oporni zid, s katerim se pred zdrsom zavaruje vkopana brežina, razlika med njima pa je vidna v smeri izvedbe temeljev. Zidovi za podporo škarpe so izvedeni kot sita, saj po eni strani zadržujejo prst pred zdrsom, po drugi pa prepuščajo vodo in preprečujejo vdor vode z višjega nivoja na nižji. Funkcija podpornih zidov je tudi estetska, saj podporni zidovi navadno precej izstopajo iz okolice, zato lahko izberete take, ki bodo prefinjeno in elegantno dopolnili podobo zunanje okolice vašega doma.

Izvedba podpornega zidu

Priporočljivo je, da se postavitve podpornega zidu ne lotevate sami, saj gre za zahtevnejši projekt, pri katerem so nepogrešljivi strokovnjaki. Ti najprej analizirajo teren, saj je potrebno pri izračunih upoštevati, s kakšno silo bo zemlja pritiskala na podporni zid, kako veliki bodo temelji, izbrati pa je potrebno tudi kakovostno betonsko mešanico za utrditev zidu. Podporni zidovi se gradijo z zlaganjem škarpnikov enega na drugega – na tak način se lahko zgradi zid v višini do enega metra, za višje zidove pa je potrebno graditi zid pod kotom 70–80 stopinj, odvisno od nagiba terena. Najprej je potrebno izkopati jamo in postaviti temelje, na katerih bo postavljen zid. Vanjo se nasipa plast gramoza ali proda in se zalije s plastjo betona ustrezne višine, ki jo določijo gradbeni mojstri po analizi terena.

Po tem ko se beton utrdi, se gradnja podpornega zidu lahko nadaljuje, na koncu pa je nujno namestiti tudi drenažno cev za odvodnjavanje, ki prepreči nabiranje vode ob škarpi. S tem se boste izognili pokanju, koroziji in drugim poškodbam podpornega zidu, saj bosta talna in padavinska voda po cevi odtekali v meteorno kanalizacijo ali podtalnico.

Kaj pa gradbeno dovoljenje?

Pridobitev gradbenega dovoljenja je odvisna od višine podpornega zidu. Podporni zidovi do višine 0,5 m se glede na zahtevnost gradnje uvrščajo med enostavne gradbene objekte, kar pomeni, da zanje posebno gradbeno dovoljenje ni potrebno. Zidovi od 0,5 do 1,5 m veljajo za nezahtevne gradbene objekte in potrebujejo gradbeno dovoljenje, ki se pridobi po poenostavljenem oziroma skrajšanem postopku. Zidovi, ki so višji od 1,5 m, pa spadajo med manj zahteven objekte in potrebujejo gradbeno dovoljenje kot za gradnjo hiše. Pred gradnjo podpornega zidu torej natančno premislite, kako se boste lotili projekta, pridobite morebitna potrebna gradbena dovoljenja, najdite pravega mojstra in se oglasite v podjetju Gorec d.o.o. ter izberite kvalitetne gradnike za vaš podporni zid.

Deli prispevek