Najcenejša škarpa za vašo okolico

izdelava škarp, izdelava škarpe

Najcenejša škarpa za vašo okolico

Najcenejša škarpa je v tem času aktualno vprašanje. Poletje je tu in okolica hiše kar kliče po spremembi. Tudi čas dopustov je tu. Letos nam vsem toplo, če že ne vroče, priporočajo naj ostanemo čim več doma, oziroma vsaj v bližini. Idealna priložnost za delo okrog hiše. Najlepše in seveda tudi najbolj sproščujoče je delo na vrtu. V tem času ga je v bistvu največ. Od prekopavanja, pletja, do pobiranja prvih pridelkov, ki smo jih začeli gojiti v pomladanskem času. Tudi delo v vinogradu in sadovnjaku kar kliče. In prav lepo bo videti, če okoli njih naredimo lepo in zanimivo škarpo. Škarpa poudari lepoto naše posesti. Istočasno pa je lahko tudi osnova za zasaditev okrasnega cvetja. Po mojem okusu so najlepše škarpe iz lomljenih škarpnikov. So tudi lažje za izvedbo. Je pa vseeno dobro če se pozanimamo, katera je pa vseeno najcenejša škarpa.

In kaj škarpa, sploh v osnovi, je. To je tista lepa zidana ograja okoli posesti. Služi kot podporni zid. Poznamo jih več vrst. Betonske škarpe se izdelujejo, kot že samo ime pove, iz betona. Potrebno je narediti lesen okvir, v katerega se vlije beton. Pri izdelavi škarpe je pomembno upoštevati štiri osnovne zakonitosti. Teren, kjer bo škarpa stala in kaj bo podpirala. Kako bo dolga in široka. Temu primerno bomo beton tudi armirali. In nenazadnje, potrebno je narediti idealno mešanico betona. Za lepši videz lahko škarpo oziroma podporni zid naredimo iz kamnov. Kamne lahko vdelamo v naravni obliki ali pa jih razlomimo. Po želji tudi obdelamo. Tudi ta je dekorativna. Jih je pa še kar nekaj vrst. Dekorativne škarpe v bistvu nimajo neke močno podporne funkcije in so bistveno lažje za izdelavo. Posledično pa je njihova življenjska doba krajša. Nam pa je tudi v interesu, da se vsake toliko nekaj spremeni na naši posesti. Vseeno pa se vedno najprej prepričamo katera je najcenejša škarpa.

najcenejsa-skarpa-pri-nas

Pri tem nam nemalokrat pomagajo prijatelji in znanci. Vsekakor pa se pri vseh večjih posegih na naši posesti, kar izdelava in izbira škarpe je, najprej posvetujemo s člani gospodinjstva. V končni fazi bomo mi tisti, ki bomo največ časa preživeli v okolici našega doma. V sodobnem času pa nam pri tem izdatno pomaga splet. Internetne strani so neizčrpen vir podatkov. Lahko si ogledamo celo vrsto fotografij. Istočasno pa najdemo vse podatke, ki jih potrebujemo. Na nas pa je, kako se bomo zadeve lotili od ideje do izvedbe. Končni videz pa bo nagrada za naš trud. Če pa v družini ni osebe, ki bi imela vsaj kanček ustvarjalne sposobnosti ali enostavno nima nihče časa za to, se obrnemo na strokovnjaka. Tudi tega najdemo preko priporočil prijateljev ali znancev. Lahko pa ga najdemo prav tako na spletu. Ampak potem verjetno naša škarpa ne bo najcenejša škarpa.

Za delno ozelenitev brežin so zelo primerni cvetlični škarpniki. Z njimi je kar nekaj dela. Ob primernem vzdrževanju pa bo brežina zelo lepo ozelenela in mislim, da je ne bo osebe, ki ne bi vsaj za kratek trenutek pogledala po njej. V cvetlične škarpnike sadimo cvetje, ki je odporno na vremenske razmere. Lahko posadimo trajnice ali pa sezonsko cvetje oziroma zelenje. Lahko pa tudi nizko grmičevje. Zanimiva in hkrati koristna je posaditev zelišč. Le – ta pa potem uporabljamo v kuhinji in domačem zdravilstvu. Vonj posameznih zelišč pa tudi odganja nezaželene insekte stran od nas. Tako bodo domači pikniki še bolj veseli.
Skratka to poletje je čas, da ustvarjamo okoli domače hiše. Nova škarpa pa bo prijetna poživitev naše okolice. Tudi na daljše časovno obdobje. Na kakšen način pa se bomo projekta lotili, je povsem naša stvar. Pa čeprav morda ne bo najcenejša škarpa na vasi.

Deli prispevek