Lomljeni škarpniki

Lomljeni škarpniki za naraven videz vaše škarpe

Potrebujete škarpo in želite, da bi bila videti kar se da naravno? Potem so prava rešitev za vas lomljeni škarpniki, ki škarpi dajejo videz, kot da je izdelana iz kamna in ne iz betonskih zidakov. Pestra ponudba lomljenih škarpnikov v različnih barvah vas čaka v podjetju Cementni izdelki Gorec.

Lomljeni škarpnik je zelo hvaležen material za postavljanje škarp, saj jih lahko zlagate na način, da se dotikajo drug drugega, lahko jih polagate z razmakom, z njimi delate zavoje in okrogline ali pa zid iz njih postavite pod kotom. Tako lahko postavite škarpo, ki se ujema z vašimi pričakovanji glede oblike. A imejte v mislih, da bolj kot so škarpniki postavljeni narazen, manj strukturno trden je takšen zid in škarpa, kjer je med škarpniki veliko razmaka, služi bolj dekorativnemu namenu kot pa da bi predstavljala podporo oziroma oporo za brežino ali nasip. Lomljeni škarpnik pa lahko prenese velike obremenitve, če je ustrezno obdelan – škarpnike je mogoče armirati oziroma jih okrepiti, lahko pa jih tudi zapolnite z betonom, kar daje škarpi dodatno strukturno stabilnost.

Cepljeni oziroma lomljeni škarpniki so odlična rešitev za izgradnjo škarp v naravnem videzu, ki se lepo vklopijo v svoje okolje in ne izstopajo preveč. Sestavljeni so pravzaprav iz dveh škarpnikov, ki ju je treba pred postavljanjem škarpe prelomiti, nato pa jih v zid zložimo tako, da je prelomljeni del obrnjen navzven – groba tekstura mesta preloma daje škarpi iz lomljenih škarpnikov naraven videz kamna, tako da je dobra opcija za vse, ki bi radi imeli kamnito škarpo, pa se iz kakršnega koli razloga ne odločijo za postavitev škarpe iz pravega kamna. Vsak lomljeni škarpnik je unikat; nobena dva škarpnika nista popolnoma enaka, kot velja za vse, kar najdemo v naravi. Ravno zato so cepljeni škarpniki tako zelo primerni za izgradnjo škarp v okolici, kjer prevladuje narava in kjer ne bi bilo primerno, da bi škarpa po svojem videzu izstopala.

Lomljeni škarpniki

Sicer pa obstaja več vrst lomljenih škarpnikov oziroma lomljenih zidakov v splošnem. Za gradnjo okroglih škarp ali škarp drugih naravnih oblik je najprimernejša opcija trapezoidni lomljeni škarpnik. Ti so unikat podjetja Cementni izdelki Gorec, saj smo jih na trg ponudili prvi.

Enostransko lomljeni škarpnik je dobra izbira za gradnjo zidov, ki bodo vidni samo z ene strani, recimo za zaščito nasipov ali brežin. Z dvostransko lomljenimi škarpniki gradimo ograje in meje, saj je lomljena površina vidna z obeh strani. Obstajajo pa tudi štiristransko lomljeni betonski zidaki, ki so sicer najbolj primerni za gradnjo stebrov, s temi stebri pa lahko zaključujemo škarpe ali pa jih vgrajujemo vanje. Seveda pa lahko škarpo zaključimo tudi brez stebrov.

Danes je mogoče lomljene škarpe dobiti v več barvah, tako da na račun funkcionalnosti ne boste prikrajšani za estetiko – postavite si lahko škarpo, ki se bo ujemala z barvo drugih struktur na parceli.

Odličen zaključek škarpe iz lomljenih škarpnikov pa predstavljajo kape za škarpnike, s katerimi lahko škarpnike na estetski način zaščitite pred vremenskimi vplivi in s tem upočasnite pojav, ki ga imenujemo cvetenje betona oziroma soliter – pojav belih lis na površini škarpe, ki sicer lahko skazijo njen izgled, a vam ni treba skrbeti, da bi poškodovale strukturo škarpe. Vseeno je pametno ukrepati, preden se te lise začnejo pojavljati na škarpi, da bo ta dolgo ostala lepa. Še posebej so cvetenju betona izpostavljene škarpe, postavljene ne dolgo nazaj, bele lise, ki se pojavljajo na betonu, pa po nekaj letih izginejo same od sebe.

Z lomljenimi betonskimi škarpniki lahko tako postavljate izredno močne, a hkrati tudi dekorativne zidove, ki služijo različnim namenom. S svojim naravnim videzom se zlahka postavijo ob bok škarpam iz pravega kamna in se s svojo naravno teksturo čudovito zlijejo z okolico.