Lomljeni betonski škarpniki so odlična rešitev za lepšo okolico vašega doma

Lomljeni betonski škarpniki so odlična rešitev za lepšo okolico vašega doma

Parcele z neravno površino so danes vse prej kot redkost, zato se morda tudi vi sprašujete, kako elegantno rešiti težavo z neravnim terenom, ki ga zaznamuje velika višinska razlika, da boste zavarovali teren pred vsuvanjem zemlje in hkrati polepšali okolico vašega doma. Ena izmed odličnih rešitev so lomljeni betonski škarpniki.

Kaj so lomljeni betonski škarpniki?

Lomljeni betonski škarpniki so elementi, s katerimi lahko zgradite močno, a estetsko privlačno betonsko škarpo, saj običajno imitirajo videz naravnega kamna. V primerjavi z običajnimi škarpniki imajo dva končna elementa, ki ju je potrebno pri vgradnji prelomiti. Ker so običajno lepi tudi na pogled, jih uporabljamo tudi za okrasitev vrsta in ne le za utrjevanje več nivojske parcele. Tako jih lahko uporabite za postavitev visoke cvetlične ali vrtne grede ali za ustvarjanje žive stene.

Kako se lotiti postavljanja škarpe z lomljenimi betonskimi škarpniki?

Lomljeni betonski škarpniki za uporabo niso zelo zahtevni, vseeno pa, če se dela z njimi lotite samoiniciativno, upoštevajte glavne nasvete, zaradi katerih boste lahko kot pravi mojster ustvarili trdno in estetsko privlačno škarpo.

Preden se lotite gradnje z lomljenimi betonskimi škarpniki, je pomembno, da najprej na to pripravite teren. To pomeni, da pripravite temelje. Kako močni so ti temelji je odvisno od tega, kakšen namen ima škarpa, oziroma škarpa, za katero bodo uporabljeni lomljeni betonski škarpniki. Dobro je, da začnemo lomljene betonske škarpnike polagati na temelje takrat, ko so le-ti še delno sveži, saj bomo tako dosegli boljšo trdnost bodoče škarpe, oziroma betonskega zida. Ko je prva vrsta dobro utrjena in stabilna, lahko nadaljujemo z zlaganjem škarpnikov. Način zlaganja je zopet odvisen od tega, kako visoka bo škarpa, oziroma zid, ali bo potreben kakšen naklon in kakšna bo njena funkcija. Lomljene betonske škarpnike lahko zlagate na zelo različne načine in tako ustvarite zanimive in privlačne oblike škarp. Za škarpe nižjih višin se lahko poslužujete preprostega neposrednega zlaganja škarpnik na škarpnik, za višje škarpe pa je za večjo stabilnost pri gradnji potrebno upoštevati naklon, ki običajno znaša okoli 30 stopinj. Pomembno pa je, da pri zlaganju med posameznima škarpnikoma pustite nekaj prostora, saj tudi na škarpnike delujejo zunanje sile, zato se bodo minimalno raztezali in krčili. S spuščanjem prostora med posameznimi škarpniki tako preprečite morebitno pokanje škarpnikov.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri lomljenih betonskih škarpnikov?

Lomljeni betonski škarpniki so na voljo v različnih barvah in oblikah, zato boste brez težav našli takšne, ki bodo še dodatno popestrili in polepšali okolico vaše hiše. Toda pri izbiri morate biti pozorni tudi na to, kakšni so zunanji dejavniki, ki bodo vplivali na škarpnike in na njihovo morebitno spreminjanje ter to vzeti v zakup, ali pa biti toliko bolj pozorni pri izbiri, katere škarpnike izberete in kako zanje skrbeti, da bodo ostali lepi dolgo časa.

Največja nevarnost vseh škarp je zagotovo vlaga, oziroma prevelike količine le-te. Lomljeni betonski škarpniki so vlagi običajno manj izpostavljeni kot cvetlični škarpniki, saj jih običajno dodatno ne zalivamo. Toda vseeno lahko vlago vsrkajo iz terena, ki jih obdaja, predvsem takrat, kadar je škarpa postavljena v bolj senčen predel, ki ga le redko dosežejo sončni žarki, ali pa če živite na območju, kjer sta dež in slabo vreme zelo pogosta. V tem primeru lahko na škarpnikih začnejo rasti mahovi ali lišaji, oziroma se pojavijo madeži. Če se tega zavedate, lahko škarpo brez posebnih težav zaščitite s posebnim slojem folije, ki bo te pojave preprečila.

Vseeno pa lomljeni betonski škarpniki niso zahtevni za vzdrževanje, zato so dobra izbira, če si želite postaviti škarpo, s katero ne boste imeli veliko dela, hkrati pa vam bo dobro služila več desetletij.

Deli prispevek