Betonska škarpa je lahko najlepši del vašega doma

beton-skarpa

Betonska škarpa je lahko najlepši del vašega doma

Betonska škarpa je najboljša rešitev za gradnjo močnega podpornega zidu. Pri izdelavi betonske škarpe je potrebno najprej izračunati statiko in učvrstit temelje. V nasprotnem primeru se le ta lahko ob večjih delovanjih narave zruši. S tem pa naredi nepopravljivo škodo lastniku in okolici. Potem je potrebna temeljita priprava terena in izgradnja močnih temeljev. In gradnja se lahko začne. Betonska škarpa se lahko gradi na več načinov. Eden takih je vlivanje in armiranje betona v leseni konstrukciji. Ko se le ta posuši, se les odstrani in škarpa lahko dobi končno podobo z lepotnimi dodatki ali barvanjem z barvami za beton.
Ne smemo pa pozabiti na napeljavo drenažne cevi s filtrom. Potrebna je za odtekanje meteorne in kapljične vode v kanal ali ponikalnico. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na hidroizolacijo, ki preprečuje časovno razpadanje konstrukcije.

betonska-skarpa

Drugi način je betonska škarpa iz betonskih zidakov in nato zalita z betonom. Prednost je v tem, da se zidake polaga na suho in lesena konstrukcija ni potrebna. Še vedno pa so potrebni temelji. Na koncu se zalita in posušena škarpa še pokrije z betonskimi kapami in lepotno dodela. V novejšem času pa se že pojavljajo suho montažni bloki za izgradnjo podpornih zidov. Betonska škarpa je izdelana iz blokov, ki se sestavljajo po principu peresa in utora. Istočasno pa ti bloki spominjajo na masivne škarpe, kot so jih delali nekoč. Delajo jih tako, da najprej naredijo izkop, nasujejo grobi lomljenec nato še finega. Prva vrsta teh blokov mora biti popolnoma ravna. Nanjo položijo drenažno cev in nasujejo gramoz. Izdelava je strojna in zelo hitra. Taka betonska škarpa je dva v enem. Podpora zemljini in je istočasno že lepo oblikovana. Podobna je granitu. Vse to gradnjo bistveno poceni.

Za kakšno škarpo se bomo odločili, je popolnoma naša odločitev. Upoštevati pa je potrebno naravne zakonitosti terena, kjer se bo le ta gradila. Zato ni neumno za mnenje povprašati strokovnjaka. Eden takih je podjetje Gorec d.o.o. Betonska škarpa, ki je višja od enega metra in pol pa se gradi le z veljavnim dokumentom. Kajti zanjo potrebujemo gradbeno dovoljenje. Pomembno pa je tudi, da konstrukcija ne kazi okolja, temveč se zlije z njim. Včasih pa je zaradi narave terena potrebno poleg podpornega zidu zgraditi še oporni zid. Ta varuje vkopan breg, medtem ko podporni zid podpira nasip. Z izgradnjo take kombinacije po navadi pridobimo še nekaj ravnega terena. Tako imenovane terase, ki pa lahko delujejo na okolje tudi kot okras. Taka betonska škarpa pa ne potrebuje močnih temeljev, ker praviloma ni močnega pritiska terena na njo. Je pa izredno praktična in lepa. Zato je pametno pomisliti tudi na gradnjo te kombinacije.

Če pa imamo sami ali kdo od naših znancev vsaj malo smisla za stensko slikarstvo, lahko betonska škarpa postane platno v rokah umetnika.

Deli prispevek