Škarpnik – kaj je in čemu služi?

Škarpnik – kaj je in čemu služi?

Škarpniki, ki so danes na tržišču, so v glavnem izdelani iz betona in imajo dve vlogi. Njihova glavna funkcija je estetska – temu primerno so na voljo v različnih oblikah in barvah, da še dodatno popestrijo okolico vašega doma ali vašo parcelo. V nekaterih primerih pa lahko služijo tudi kot sredstvo za utrditev terena proti erozijskemu delovanju. Odvisno od tega, kako jih zložimo, jih lahko postavljamo na različne terene. Njihova montaža je enostavna (čeprav se pred postavljanjem škarpe nujno posvetujte s strokovnjaki) in lahko služijo tudi kot dom različnim vrstam okrasnega rastlinja.

Odvisno od tega, kakšne si bomo izbrali in kako jih bomo zložili, bodo škarpniki opravljali različne naloge. Če so postavljeni bolj na redko, z več razmaka med njimi, bodo služili bolj kot dekorativni element, zloženi bolj na gosto pa opravljajo tudi funkcijo varovanja terena.

škarpnik

Lomljeni in cvetlični škarpniki

Poznamo dve vrsti betonskih škarpnikov: lomljene škarpnike in cvetlične škarpnike. Oboji so narejeni tako, da se, vsak po svoje, vklopijo v naravni videz okolice. Lomljeni zaradi dejstva, da jih po sredini prelomimo in mesto preloma med zlaganjem obrnemo navzven, spominjajo na naraven kamnit zid. V cvetlične škarpnike pa seveda lahko zasadimo različne rastline in tako podporni oziroma oporni zid spremenimo v pravi mali pisan vertikalni vrtiček. Na lomljene škarpne elemente lahko namestimo tudi zaključno kapo, ki bo podpornemu zidu dala dokončan videz, ni pa nujno potrebna za trdnost konstrukcije.

Lomljeni betonski škarpniki, ki se danes prodajajo, so na voljo v veliko različnih barvah. To pomeni, da lahko z njimi pri postavitvi podpornega ali opornega zidu ustvarjamo različne zanimive vzorce ali pa celo kaj napišemo. Možnosti je ogromno, glede na to, kaj nam je všeč. Škarpnike lahko zlagamo v ravni liniji, tesno zraven drugega, z nekoliko razmaka ali pa z njimi ustvarimo zaobljen podporni zid.

Kako postaviti škarpo?

Z zlaganjem škarpnik na škarpnik navpično lahko postavite podporni zid, visok do enega metra. Višje podporne zidove boste morali graditi z nagibom pod kotom 70 ali 80 stopinj. Preden začnete s polaganjem škarpnikov, morate ustvariti temelj, na katerem bo stal podporni zid. Ko boste določili potek zidu (uporabite vrv ali vrtno cev), vzdolž te črte izkopljite zemljo v globini približno 40 centimetrov. Prva plast naj bo približno 15 centimetrov visoka plast proda ali gramoza, to pa zalijte s plastjo betona. Če bo podporni zid, ki ga gradite, višji od enega metra, morajo biti temelji seveda globlji – približno 80 centimetrov, beton pa morate nanesti 20 centimetrov visoko. Ob temelju mora biti nameščena drenažna cev, skozi katero poteka odvodnjavanje. Nabiranje vode ob škarpi jo lahko resno poškoduje ali celo poruši.

Prvo vrsto škarpnikov morate položiti takrat, ko je betonski temelj deloma še svež, da se škarpniki dobro sprimejo s svojo podlago. Ko je prva vrsta ponovno stabilna, začnite s polaganjem druge vrste. Škarpnike je potrebno zasuti. Drenažni zasip tik ob škarpnikih naj bo narejen iz gramoznega materiala, za njim pa lahko nasujete še zemljo.

Med škarpnike in zasip morate namestiti še gumbasto plastično folijo, ki škarpnike ščiti pred vlago in zemljo.

Škarpe in gradbena dovoljenja

Izgradnja škarpe sicer predstavlja poseg v okolico, vendar zanj ne potrebujete nujno gradbenega dovoljenja. To je nujno le v primerih, ko gradite škarpo, višjo od pol metra. Pri postavljanju podpornega zidu, nižjega od pol metra, gradbeno dovoljenje ni potrebno.

Če se torej lotevate ureditve okolice svojega doma, če si želite ustvariti zeleno vertikalno površino, ustvariti naravno steno, ki bo razmejevala dva dela vaše parcele ali urediti različne nivoje terena, je podporni ali oporni zid, izdelan iz škarpnih elementov oziroma škarpnikov prava izbira za vas. Izberete lahko lomljene ali cvetlične škarpnike in si uredite zid, izdelan po vašem okusu.

Deli prispevek