Betonski škarpniki so osnova za dve različni vrsti varovalnih konstrukcij

Betonski škarpniki so osnova za dve različni vrsti varovalnih konstrukcij

Betonski škarpniki so odličen način, da zaščitite teren okrog svoje hiše pred erozijskim delovanjem. Verjetno že veste, da lahko škarpnike dobite v različnih barvah in oblikah, kar vam pomaga popestriti konstrukcijo. Morda pa niste vedeli, da lahko iz betonskih škarpnikov ustvarite dve vrsti škarp oziroma konstrukcij, ki se med seboj razlikujeta glede na nalogo, ki jo opravljata – oporni in podporni zid. Čeprav se ta dva izraza ponekod uporabljata izmenjaje, v bistvu pomenita dve nekoliko različni stvari. Če želite zavarovati vkopano brežino, potrebujete oporni zid, za podporo nasipa pa boste morali postaviti podporni zid.

Postopek gradnje opornega zidu se ne razlikuje kaj dosti od postopka gradnje podpornega zidu. Obe vrsti konstrukcije sta lahko izdelani iz kamna ali armiranega oziroma ojačanega betona, sestavljajo pa ju lahko tudi liti oziroma betonski škarpniki.

betonski škarpniki

Oporni in podporni zid – kako se razlikujeta med seboj?

Kot je zapisano že v uvodu tega besedila, je glavna naloga podpornega zidu ta, da varuje oziroma podpira nasip in preprečuje, da bi se zemlja njim posedala. S postavitvijo opornega zidu pa zavarujemo vkopano brežino pred zdrsom. Najpomembnejše razlike med enim in drugim pa s prostim očesom ne moremo opaziti, saj se konstrukciji med seboj razlikujeta v tem, v katero smer so izvedeni temelji. Pri podpornem zidu je temelj vkopan v njegovo zaledje, pri opornem zidu pa se nahaja na sprednji strani. Če bi lahko pogledali prerez obeh konstrukcij od strani, bi lahko opazili, da podporni zid s svojo obliko spominja na pravilno obrnjeno črko L, oporni pa na črko J oziroma na narobe obrnjeno črko L.

Ne le funkcionalnost, ampak tudi estetika

Zapisali smo že, da je glavna vloga teh konstrukcij funkcionalna, saj pomagata zavarovati teren na vašem zemljišču pred erozijskim delovanjem. Ker pa so škarpe lahko precej izstopajoče konstrukcije, jih seveda lahko tudi polepšate. Betonski škarpniki, ki so danes na tržišču, se v grobem delijo na dve vrsti – lomljene in cvetlične betonske škarpnike. Lomljeni oziroma cepljeni betonski škarpniki, ki jih moramo pred gradnjo še prelomiti na pol, s svojim lomljenim videzom ustvarjajo vtis naravnega kamna in zaradi tega takšna škarpa manj izstopa v svoji okolici. Na povsem drugačen način pa se v okolico vklopijo cvetlični betonski škarpniki, ki se jih običajno v škarpo zlaga pod kotom. Ti v bistvu služijo kot betonska cvetlična korita, saj lahko vanje zasadite različno rastlinje in s tem običajno, vsakdanjo škarpo spremenite v pravljično zeleno obzidje. Še ena zanimivost: Ste vedeli, da se koreninski sistem rastlin, ki jih posadimo v cvetlične betonske škarpnike, sčasoma dovolj razraste, da dodatno pripomore k trdnosti konstrukcije?

Zdaj, ko veste, katera konstrukcija bi bila za vas in vašo situacijo bolj primerna, jo lahko počnete sestavljati. Predlagamo, da se pred gradnjo posvetujete s strokovnjakom, saj je izvedba podpornih in opornih zidov lahko zahtevno opravilo. Škarpa je konstrukcija, ki naj bi stala več deset let ali dlje, zato priporočamo, da se sami izgradnje lotevate le, če ste prepričani v svoje sposobnosti. V nasprotnem primeru celoten postopek raje prepustite mojstrom.

Ravno tako preverite, ali boste za postavljanje svoje nove škarpe potrebovali gradbeno dovoljenje – to dejstvo je odvisno od višine konstrukcije, ki jo nameravate postaviti. Ne glede na to, katero vrsto konstrukcije boste postavljali, pa vam bodo prav prišli liti oziroma betonski škarpniki. Samo zato, ker škarpa igra predvsem funkcionalno vlogo, še ne pomeni, da ne morete vanjo vnesti tudi estetskega elementa in poskrbeti, da bo pogled skozi okno po izgradnji prijetnejši. Izberite različne barve (večinoma so na voljo v črni, sivi in različnih odtenkih rjave barve) in na zidu ustvarite enega izmed mnogih zanimivih vzorcev ali pa celo napis. Ne bojte se uporabiti svojo domišljijo.

Deli prispevek